Lahnakoski Greenland

 

Muutama vuosi sitten tein isäni kanssa rimakajakin autotalliin sijoitetussa pienessä puuverstaassa. Työtunteja kertyi varsin kiitettävästi mutta lopputuloksena saatiin hieno luomus. Luonnollisesti puukajakki vaati rinnalleen grönlantilaismelan, joten niitäkin tuli muutama siinä samalla veisteltyä. Pari ensimmäistä melontakautta tulikin melottua pelkästään itse tehdyillä grönlantilaismeloilla mutta myöhemmin euromela syrjäytti omassa käytössä grönlantilaismelat lähes täysin. Vaikka euromelasta tulikin se työkalu jota pääsääntöisesti käytin, kiinnostus grönlantilaismelaa kohtaan ei koskaan kadonnut. Niinpä otin alkukesästä yhteyttä Oy Lahnakoski Ab:n tehtaaseen ja käteeni tarttuikin pari heidän valmistamaa Greenland mallista grönlantilaismelaa.

 

Kesän ja syksyn aikana olen käyttänyt Lahnakosken meloja niin matkanteossa, tekniikkaharjoittelussa kuin myös eskimopyörähdyksissä. Kova aallokko on jäänyt kokematta mutta muuten olen päässyt kokeilemaan meloja varsin kattavasti. Päällimmäisenä kesän ja syksyn kokeilujen jälkeen on, että Lahnakoski on onnistunut luomaan varsin hyvän mallisen grönlantilaismelan, ja mikä parasta, mela on verrattain edullinen. Toinen asia mikä on jäänyt mieleen on, että täällä kokkolan suunnalla grönlantilaismeloja on todella harvalla käytössä. Ihme, sillä Lahnakosken melatehdas löytyy ihan vierestä.

 

Lahnakoski Greenland haapa-tervaleppä versiona ilman kärkivahvistusta

 

Lahnakosken grönlantilaismelat on suunniteltu yhteistyössä melontakouluttaja Tatu Hirvosen kanssa ja melat valmistaa puuseppä Frank Sandström. Meloja valmistetaan luonnollisesti eri mittaisina mutta myös kahtena eri materiaaliversiona, joko haavan ja tervalepän yhdistelmänä tai Western Red Cedar puusta. Valikoimista löytyy myös myrskymela. Melat ovat öljykäsiteltyjä ja viimeistely on hyvää. Alla olevasta linkistä pääset tutustumaan Lahnakosken melavalikoimaan.

http://www.lahnakoski.fi/kajakkimelat/

 

Ehkä suurin yllätys itselleni tuli siitä kuinka hyvin Lahnakosken mela käyttäytyy vedessä. Se liikkuu ketterästi ja pehmeästi ja se tottelee käskyjä hyvin. Yllättäviä ja ennalta arvaamattomia liikkeitä mela ei tee. Puu materiaalina antaa varrelle joustavuutta ja mukavan tuntuman käsille. Mikä hienointa niin oikeanlaisella tekniikalla melottaessa mela on todella hiljainen. Veteen meno ja vedestä tulo on erittäin vaivatonta. Kapeat lavat aikaansaa myös sen että mela on vedessä ketterä.

 

 

Käytössäni on ollut kaksi eri mittaista Greenland melaa, 215 cm pitkä ja 220 cm pitkä. 5 cm pituuseron huomaa hyvin ja väittäisin että lyhyempi versio sopii minulle paremmin. En ole mikään voimanpesä, jolloin “kevyempi vaihde” on minulle miellyttävämpi. Pituuden lisäksi melat eroavat oteleveydessä ja lapojen leveydessä. Lyhyemmässä on luonnollisesti hieman kapeampi oteleveys, kuten myös kapeammat lavat. Pidemmän melan lapaleveys on 90 mm ja lyhyemmässä 87 mm. Verrattuna itse tehtyihin grönlantilaismeloihini, jotka ovat pitkälti Björn Thomassonin ohjeiden mukaan tehtyjä, ovat lavat Lahnakosken meloissa varsin leveät. Itse tehdyssä suosikkimelassani lapaleveys on 80 mm. Esim. tietyissä eskimokäännöksissä joissa lavoista pidetään kiinni, tuntuu Lahnakosken melojen lavat hieman turhan leveiltä. Tämä on tosin yksilöllistä. Asia ei todellakaan ole mikään ongelma mutta reagoin siihen itse.

 

Painoa 220 cm pitkällä melalla on 1028 grammaa ja 215 cm pitkällä 925 grammaa. Jos kaipaa kevyempää melaa kannataa keskittyä Western Red Cedar puusta tehtyyn melaan. Painoa miettiessä kannattaa huomioida, että grönlantilaismelan muoto on sellainen että painojakauma keskittyy lähemmäs melan keskipistettä, kun taas euromelassa lapojen paino ja muoto vie painojakauman enemmän melan päihin. Tämä tarkoittaa sitä, että grönlantilaismelaa on suhteessa kevyempi liikutella ja pyöritellä keskipisteensä ympäri verrattuna euromelaan. Yksinkertaisesti selitettynä vertaillessa samanpainoista grönlantilaismelaa ja euromelaa vie grönlantilaismelalla tehty melontaliike teoriassa vähemmän energiaa. 

 

 

Yhteenvetona voin todeta, että Lahnakosken grönlantilaismelat ovat itselleni positiivinen yllätys. Suunnittelu on onnistunut hyvin ja omat odotukset täyttyivät. Nyt täytyy vain odottaa milloin  pääsee kokeilemaan miltä mela tuntuu Ohtakarin surffeissa. Ja tiedoksi teille innokkaille jotka haluatte grönlantilaismelaa kokeilla, antakaa tottumiselle tarpeeksi aikaa ja huomioikaa että grönlantilaismela vaatii toimiakseen hieman erilaisen melontatekniikan verrattuna euromelaan.

 

Melontaterveisin, Jukka