Kokeilemalla löydät itsellesi oikean melan

 

Tämän artikkelin tarkoituksena on auttaa kajakkimelojia valitsemaan itselleen sopivan melan. Usein kuulee sanottavan, että mela on yhtä tärkeä kuin hyvä kajakki ja että melaan kannattaa panostaa. Tämä pitää ehdottomasti paikkansa ja hyvän melan löytämiseen kannattaa todellakin nähdä hieman vaivaa. Kuten otsikkokin sen kertoo, oikea mela löytyy vain kokeilemalla. Jotta kokeilemisesta saisi kaiken irti, olen listannut alle tekijöitä/ominaisuuksia, joihin kokeilun aikana kannattaa keskittyä. Kun lähdet kokeilemaan eri meloja, yritä haalia itsellesi kokeiltavaksi ne melat jotka sinua kiinnostavat. Kavereilta ja kanssamelojilta saa yleensä hyviä vinkkejä meloista, joita kannattaa kokeilla. Hyvä tapa aloittaa kokeilut on laittaa kasa meloja laiturille ja vuoron perään kokeilla miltä mikäkin tuntuu.   Muista, että nopealla kokeilulla voi toki karsia osan meloista pois, mutta muutoin kokeilemiseen ja melaan tottumiseen kannattaa antaa aikaa. Suosikkeja kannattaa myös kokeilla vaihtelevissa olosuhteissa.

 

Hyvä mela tuo hymyn kasvoille ja se tuntuu luotettavalta ja turvalliselta joka tilanteessa. Hyvä mela ei yllätä eikä se laita vastaan. Se tuntuu luontevalta käden jatkeelta ja on huomaamaton käytössä. Photo by Elisa Lindgren.

 

1 Melan Pituus. Suosittelisin lähtemään kokeilemaan melaa joka on pituudeltaan 200-215 cm. Viime vuosina melojen pituussuositukset ovat tulleet alaspäin ja mielestäni suunta on oikea. Muistathan, että lyhentämällä melaa esim. viisi senttimetriä, se voi tuntua jo ihan erilaiselta. Nykyään monissa katkaistavissa meloissa on pituussäätö. Yleensä säätövaraa  on 5-10 cm. Joidenkin melojen kohdalla on myös mahdollista irroittaa lavat ja lyhentää melanvartta sahaamalla siitä pala pois. Esim. Bracsan melat ovat yleensä kuumaliimalla kasattuja, ja siten purettavissa kuumentamalla.

 

2 Lapojen koko. Lapojen koko yhdessä melan pituuden kanssa muodostaa ”vaihteen” millä melotaan. Pienemmät lavat eivät pure tai tarraa niin lujaa veteen, joten melonta tuntuu pehmeämmältä verrattuna isolapaiseen melaan. Varsinkin vastatuulessa isolapainen mela voi olla raskas melottava. Itse suosin melko pienilapaista melaa, kun taas joku minua voimakkaampi henkilö suosii isoja lapoja. Isojen lapojen etuna on, että niistä saa enemmän tehoa ohjausliikkeissä. Joku voi myös miettiä pysyykö pienilapaisella vauhdissa mukana. Sitä on turha murehtia. Pienilapaisella joutuu melomaan hieman nopeammalla tahdilla, mutta voimaa käytetään vähemmän kuin isolapaisella. Melan vertaaminen polkupyörän vaihteisiin on mielestäni hyvä vertauskuva.

 

Lavan koko ja muoto määrää miten se käyttäytyy vedessä.

 

3 Melan varsi. Melan varsia on monenlaisia, pyöreitä, ovaaleja, ohuita, paksuja, karkeita, liukkaita, jäykkiä, notkeita, suoria ja mutkaisia. Toinen ei ole toista parempi. Kokeilemalla selviää mistä tykkää. Itse suosin kulma- ja pituussäädöllä olevaa katkaistavaa melaa, toisaalta siksi että minulta kalustoa vuokraava henkilö voi säätää melan itselleen mieleiseksi, mutta myös siksi että se mahdollistaa melan hienosäätämisen kelin ja päivän mieltymysten mukaan. Katkaistava mela menee myös hyvin peräkoppiin tai kiinni reppuun. Meloja ja varsia tehdään myös eri materiaaleista. Hiilikuitu on jäykkää ja kevyttä kun taas lasikuitu on hieman painavempaa mutta antaa hieman enemmän joustoa. Yleensä valmistajat käyttävät eri sekoitteita/materiaaleja eri kohdissa, jolloin saadaan halutut ominaisuudet esiin. Puu on myös hyvä materiaali, mutta sitä käytetään nykyään lähinnä eskimomeloissa.

 

Katkaistavissa varsissa on erilaisia mekanismeja. Lapakulmaa säätämällä saadaan pienennettyä tuulen vaikutusta vedon aikana ilmassa olevaan lapaan. Itse melon mielelläni ”nollakulmalla”, jolloin minun ei tarvitse koko ajan pyöritellä ranteita. Meloissa, joissa ei ole säätömekanismia varressa, on lavat yleensä liimattu 30-60 asteen kulmaan toisiinsa nähden.

 

4 Paino. Melan painoon kannattaa myös kiinnittää huomiota. Melaa liikutellaan ja kannatellaan vartalon etupuolella, jolloin hartijat ja niskat rasittuvat helpommin, jos mela on painava. Yleisimmin markkinoilla olevien melojen painot liikkuvat 700-1100 gramman välillä. Kevyempiäkin löytyy, kuten myös painavempia. Toinen seikka mitä harva tulee tutkineeksi on miten paino jakautuu melassa. Jos paino keskittyy melan päihin eli lapoihin, on tällaista melaa huomattavasti raskaampi pyöritellä (liikesuunnan muuttaminen), kuin melaa jossa painojakauma keskittyykin lähemmäs melan keskipistettä (raskas lapa-kevyt varsi vs. kevyet lavat-raskas varsi). Erinomainen esimerkki tästä on eskimomela. Siinä ohuet ja pitkänmalliset lavat aikaansaavat sen, että sitä on melko kevyt pyöritellä, vaikka puusta tehtynä sen kokonaispaino on yleensä melko suuri (noin kilon verran). Yhteenvetona voisi todeta että mitä kevyempi mela sitä mukavempi sillä on meloa. Jos kukkaro vain antaa myöden, suosittelen alle 900 grammaa painavaa melaa.

 

Pelkästään katsomalla melaa on todella vaikeaa sanoa miten se käyttäytyy vedessä. Kokeile sitä siinä ympäristössä johon se on suunniteltu, näin saat melan ”luonteenpiirteet” tulemaan esiin.

 

5. Melan ominaisuudet vedessä. Koemeloessa kannattaa keskittyä siihen miltä mela tuntuu vedessä. Aloita tunnustelemalla kuinka hyvin mela sujahtaa veteen, roiskuuko paljon vai painuuko lapa veteen huomaamattomasti. Toiseksi mieti miltä itse veto tuntuu. Osa meloista tuntuu vedon aikana levottomammilta kuin toiset. Lapa ikään kuin keikkuu edestakaisin vedettäessä samaan tapaan kuin lehden pudotessa puusta. Kolmanneksi keskity siihen kuinka helposti mela nousee ylös vedestä. Tahtooko lavat tarrata veteen vai tuleeko ne ylös ilman outoja liikkeitä ja nostamatta vettä mukanaan. Neljänneksi kokeile miltä mela tuntuu leikkaavissa liikkeissä ja tuennoissa. Tuntuuko se turvalliselta vai tekeekö se yllättäviä liikkeitä? Kun testataan ja tunnustellaan ominaisuuksia, on hyvä huomioida että oma melontatyyli vaikuttaa siihen, miltä mela tuntuu ja miten se vedessä käyttäytyy. Joskus melassa on vika kun taas toisinaan oma melontatyyli kaipaa muutosta.

 

Yhteenvetona voisi todeta että moni asia vaikuttaa. Ainut tapa millä löydät oman suosikin on, että kokeilet eri meloja. Harva löytää melaa, jossa kaikki asiat olisi juuri kohdillaan, mutta pääsääntöisesti hyvältä tuntuvaan melaan tottuu nopeasti ja kohta se on luonnollinen osa sinua melojana.

 

Melontaterveisin,

Jukka